Skip to main content

‘‘Duurt een gerechtelijke procedure inderdaad zo lang?” is een vraag die geregeld wordt gesteld door onze cliënten. En het antwoord is ‘ja’.

De gemiddelde proceduretijd

Een zakelijk geschil bij de rechtbank (met een financieel belang van meer dan € 25.000,=) waarin verweer wordt gevoerd duurt gemiddeld zo’n 266 dagen. Bijna 9 maanden. Dat blijkt uit het jaarverslag 2021 (tabel 10) van de rechtspraak. En dan volgt in 28% van de gevallen hoger beroep (tabel 15). Procederen bij de kantonrechter gaat sneller, bijvoorbeeld over arbeidsrechtelijke zaken (112 dagen).

En in procedure geldt vaak: ‘Wie procedeert om een koe, geeft een paard toe’.

Soms kan het niet anders

Soms zijn er eenvoudigweg geen andere goede opties en is een gerechtelijke procedure nodig om recht te doen. Ook al weet iedereen die bij de procedure betrokken is dat het lang duurt en kostbaar is, zelfs voor de winnaar van de gerechtelijke procedure.

Soms wel

Maar soms kan het ook anders. Met een (vrijwillig) bindend advies (bijvoorbeeld door de kantonrechter) of door middel van mediation. Of als er (goede) adviseurs en advocaten bij betrokken zijn die erin slagen om te helpen bij het vinden van een oplossing. Dat bespaart niet alleen tijd en (advocaat)kosten, maar kan ook bijdragen aan behoud van de zakelijke en/of persoonlijke relatie tussen de betrokken partijen.

Of…?

Wat echter nog onvoldoende aandacht krijgt wat ons betreft is de mogelijkheid om je eigen rechtssysteem in het contract op te nemen. Er geldt vrij contractenrecht volgens ons Nederlands recht. Waarom niet meteen in bijvoorbeeld een samenwerkingsovereenkomst afspreken hoe je omgaat met conflicten en/of gewijzigde omstandigheden?

Op een manier die recht doet aan de goede intenties bij aanvang van het contract?

Nieuwsgierig?

Neem contact met ons op of maak direct een afspraak en we hebben het graag over de mogelijkheden die er ook zijn.